3 tips bij het kiezen van een voedingsschema
11 juni 2020
Je hebt vast wel eens gedacht over wat je eet en welke keuzes je maakt (wat betreft voeding). Sommigen zijn er zelfs constant mee bezig. Dat is niet vreemd, want voeding is een belangrijke factor voor onze gezondheid.
Toch valt het op dat velen niet voldoende letten op hun voedingspatroon. Hier kunnen meerdere redenen voor zijn, bijvoorbeeld omdat iemand niet goed weet wat wel of niet gezond is (dit is vaak een grijs gebied) of vanwege tijdsgebrek. Het is in zulke gevallen een optie om voor een voedingsschema te kiezen en deze te volgen.
Waarom een voedingsschema?
Hierboven staan al een aantal redenen waarom men voor een voedingsschema zou kunnen kiezen. Weinig kennis over voeding, tijdsgebrek, gemak; wat het ook is, het wordt steeds gebruikelijker om een voedingsschema aan te schaffen. Wanneer je hiervoor kiest, is het wel aan te raden om een voedingsschema aan te schaffen bij specialisten die er daadwerkelijk verstand van hebben. Zo weet je zeker dat je geen verkeerde informatie ontvangt.
De drie tips zijn als volgt:
- Persoonlijke aandacht
- Focus op lifestyle
- Extra ondersteuning
Hieronder worden de tips toegelicht.
1. Persoonlijke aandacht
Wanneer je voor een voedingsschema kiest, is het altijd verstandig om erop te letten of de voedingsschema wel op maat gemaakt wordt. Hoe specifieker de voedingsschema, hoe beter. Niet iedereen zit namelijk in dezelfde situatie. Jouw lichaam en doelen zijn specifiek, dus persoonlijke aandacht is belangrijk.
2. Focus op lifestyle
Het doel van een voedingsschema is dat je meer inzicht hebt op wat je eet en dat je gezonder gaat eten. Hierbij is het van belang dat de voedingsschema een lange termijn focus heeft. Is jouw doel bijvoorbeeld afvallen? Dan wil je dit niet doen met een crashdieet, aangezien dit niet gezond is voor je lichaam. Het beste is om je lifestyle aan te passen zodat je voor altijd gezonder leeft. Een goed voedingsschema focust op je lifestyle.
3. Extra ondersteuning
Is een (tussentijdse) evaluatie mogelijk? Kun je altijd vragen stellen? Wordt je gecoacht? Als het antwoord op deze vragen ja is, dan mag je spreken van een goed voedingsschema. Hoe beter de ondersteuning is en hoe meer je kunt samenwerken (het gaat tevens om jouw lichaam, dus het is belangrijk dat je inspraak hebt), hoe beter de kwaliteit van de voedingsschema is.