Wat is sushi precies?

19 maart 2020 Uit Door Admin
Wat is sushi precies?

Wat is sushi precies?

Je hoort het tegenwoordig steeds vaker, mensen die sushi gaan eten en het helemaal geweldig vinden. Maar wat is sushi nou eigenlijk precies? Wij leggen het uit in dit artikel!

De basis van sushi

Sushi wordt vooral in Japan erg veel gegeten. Veel mensen denken dat sushi oorspronkelijk ook uit Japan komt, maar dit klopt niet. Oorspronkelijk komt het namelijk uit Zuidoost-Azië. Sushi is een klein hapje dat meestal bestaat uit een blokje rijst met daartussen andere ingrediënten. Meestal zijn dit (rauwe) vissen, garnalen of andere (rauwe) zeedieren, maar er worden ook ingrediënten als groenten, vlees of ei gebruikt. Er kunnen erg veel verschillende soorten ingrediënten toegevoegd worden, maar de basis is bijna altijd rijst. De rijst is meestal gekookt, maar wel afgekoeld. Vaak wordt hier ook rijstazijn aan toegevoegd, wat het een beetje een zuurdere smaak geeft. Doordat de rijst erg kleverig is blijft het geheel als één hapje bij elkaar. Daarnaast wordt sushi vaak ook in zeewier gewikkeld.

Verschillende soorten sushi

Er zijn veel verschillende soorten sushi, afhankelijk van de toegevoegde ingrediënten. Onderstaand wordt de bekendste soort beschreven.

Maki

Maki is de bekendste sushi soort. Maki betekent letterlijk “gerold”. Maki bestaat uit rijst plus minimaal één ander ingrediënt, gerold in een blad zeewier. Onder Maki zijn er ook weer verschillende varianten; Hosomaki is een dunne rol met één ingrediënt. Futomaki is een dikkere rol met meerdere ingrediënten. Bij Uramaki zitten de ingrediënten plus zeewier aan de binnenkant van de rol en de rijst aan de buitenkant. De Temaki (ook wel “handrol” genoemd) is een afwijkende rol; dit is een soort puntzak van zeewier met daarin de rijst plus andere ingrediënten.

Sushi saus en bijgerecht

Om de sushi meer smaak te geven wordt het vaak in Sojasaus gedoopt tijdens het eten. Een andere smaakmaker die erg vaak wordt gebruikt is Wasabi. Deze twee kunnen tevens gemengd worden.

Als bijgerecht wordt vaak gember geserveerd. Dit wordt gedaan om de smaak te neutraliseren voor het volgende stukje sushi.

Waar eet je sushi?

Sushi eten kan tegenwoordig op veel plekken. Er zijn veel goede sushi restaurants, maar helaas ook een hoop minder goede. Eén van onze favoriete sushi restaurants is Yutakana.