Hoe kies je de perfecte wijn uit?

30 april 2021 Uit Door Admin
Hoe kies je de perfecte wijn uit?

Druivenras en smaak

Heb je een wijn gedronken die wat meer in de richting kwam van jouw perfecte wijn? Kijk dan op het etiket welke smaak en welke ingrediënten de wijn bevat. Je kan zo naar het druivenras kijken en de soorten ingrediënten die aan de wijn toegevoegd is. Je weet wel dat wijnen heel erg verschillen van elkaar. Dit komt voornamelijk door de verschillende druiven. Als je een soort wijn niet lekker vind waar ze bijvoorbeeld blauwe druiven in hebben gebruikt kan je een wijn met blauwe druiven al uitsluiten. Of als een wijn Bubbels in de fles heeft wat je niet lekker vindt kan je dat ook al uitsluiten. Als je je ontdekkingstocht naar de perfecte wijn gaat doorzetten kan je hiermee rekening houden en naar een wijn zoeken die deze ingrediënten bevat.

Ga op ontdekkingstocht

Als je nog steeds niet weet welke wijn je moet kiezen ga dan op ontdekkingstocht! Vraag aan vrienden en kennissen welke wijn hun drinken en waarom. Misschien mag je zelfs wel een slokje proeven. Je kan ook altijd bij de wijnhandel wijn proeven of doe het bij proeverijen. Ook kan je eventueel naar een wijn event gaan waar ze veel verschillende wijnen hebben. Deze echte wijnspecialisten kunnen je helpen en het beantwoorden van je vragen. Heb je bijvoorbeeld altijd al gedacht: wat is cava? Dan weten hun daar het antwoord op.Koop nooit meteen een doos van 6 flessen maar neem eerst 1 fles wijn. Misschien dat je toch achteraf de wijn niet lekker vind en dan zit je met die 6 flessen. Zo kan je uitzoeken welke smaak, merk en wijn het beste bij je past!

Wijn bij het eten

Je kan ook een wijn uitkiezen op basis van je eten.Bij vis kan je bijvoorbeeld witte wijn drinken en bij vlees rode wijn. Je moet dan ook kijken naar bereidingswijze, kruiden en specerijen, sauzen en garnituur. Natuurlijk is het niet verplicht om een kleur of soort wijn te drinken bij een bepaald soort eten. Je moet drinken wat je zelf wilt en wat je het lekkerst vindt. Als je hier toch meer informatie over wilt kan je ons artikel: Welke wijn bij welk moment lezen

Het wijnetiket

Sommige mensen kiezen een bepaald soort wijn uit omdat de wijnfles een mooi etiket heeft. Dit is natuurlijk niet zo handig want je moet echt de wijn lekker vinden want het is om te drinken. Het gaat dus niet om het etiket maar om de inhoud. De Franse wijnetiketten zijn nogal vrij traditioneel. Op die etiketten staan vooral châteaux en klassieke lettertypes. Je hebt ook veel grappige etiketten met grappige namen of artistieke etiketten. Deze artistieke etiketten worden elk jaar door een andere kunstenaar gemaakt. Het etiket van de wijn zegt natuurlijk niks over de wijn zelf. Het etiket kan er chique of mooi uit zien maar is de wijn dan wel lekker? 

Bonus wijn

Sommige mensen kiezen een wijn speciaal uit voor de prijs. Nederlanders staan erom bekend dat ze van bonussen en zo goedkoop mogelijk houden. Daarom kiezen heel veel mensen voor een goedkoper wijntje of diegene die op dat moment in de bonus is. Voor de echte wijnliefhebbers is de prijs niet de eerste insteek. En kiezen vooral voor de wijn die ze het lekkerst vinden maakt niet uit wat de prijs is. Natuurlijk zijn goedkopere flessen wijn ook heel lekker en zegt de prijs niks over de kwaliteit en de smaak van de wijn. Het schijnt dat zo 60% van de wijn in de supermarkt via de bonusaanbiedingen wordt geselecteerd. Zo wordt een wijn uitkiezen je iets makkelijker gemaakt!