Brainfoods: 5 soorten eten voor betere concentratie

19 augustus 2020 Uit Door Admin
Brainfoods: 5 soorten eten voor betere concentratie

Ons brein is enorm energie-intensief. Wist je dat uit onderzoek blijkt dat ons brein circa 20% van de calorieën in ons lichaam verbruikt? Gezond eten is dus de brandstof die jouw lichaam nodig heeft om het beste te presteren: niet alleen fysiek, maar ook voor mentale power. Een hele tray energiedrinks achterover slaan is hiervoor echter niet de ideale oplossing. Wij zetten daarom een paar gezonde brainfoods om een rij die ervoor zorgen dat jouw concentratievermogen verbeterd. Of je nu een student bent met tentamenstress of een pittige deadline hebt op het werk: goed eten is nooit mis.

De 5 beste brainfoods:

1. Vis

Fun fact: jouw brein bestaat voor 60% uit vet. Het is dus erg belangrijk te zorgen voor een goede aanvoer van vetten. Hierbij is het natuurlijk de voorkeur om te kiezen voor verzadigde vetten, niet onverzadigde. En waar zitten veel onverzadigde vetten in? In vis! Daarom staat deze hoog op ons lijstje met brainfoods. Vooral het eten van zalm, horen of makreel heeft het beste effect op jouw concentratie.

2. Avocado’s

Een food hype hoort natuurlijk in dit rijtje thuis. Avocado’s zijn de afgelopen jaren vooral in het nieuws als gezonde snack. Hoewel de smaak voor veel een kwestie van liefde of haat is, blijkt deze vrucht enorm gezond. Avocado’s bevatten precies de goede vetten om jouw concentratievermogen te helpen en zorgen voor een goede bloeddoorstroming. Mooi resultaat hiervan is dat het dus zorgt voor een goede zuurstofaanvoer in de hersenen. Precies wat jij nodig hebt dus. Goedkoop zijn ze (relatief) niet, dus dat wordt nog even doorsparen of een extra bijbaantje nemen dan maar.

3. Noten en zaden

Drie keer raden waar noten en zaden vol met zitten? Jawel, ze bevatten veel onverzadigde vetten. Daarom kunnen zij jouw concentratievermogen positief beïnvloeden. Ook hebben zij veel ALA: een stof dat de groei van je hersenen bevordert. Verder werkt het eten van zaden en noten stressverlagend. Gelukkig hoef je niet elke dag op een kale pinda te kauwen: denk ook eens aan producten zoals walnotenolie. Hartstikke goed om helder te kunnen nadenken en jouw humeur in balans te houden, dus gooi hiervan eens wat vaker door de pasta. Een scheutje hiervan door een komkommersalade is ook erg lekker.

 

4. Chocolade

Voor veel mensen is het tegenstrijdig met het imago van ongezonde snack, maar chocola komt keer op keer naar boven als een brainfood die goed voor je is. In cacao zitten namelijk antioxidanten genaamd flavonoïden. Goed voor de bloedstoevoer, maar chocola werkt ook ontspannend en maakt je blij. Hou hierbij wel rekening met het volgende motto: zoet is goed, maar puur is beter. Kijk dus goed naar het percentage, want hoe puurder de chocolade, hoe beter het voor je is. Helaas, een bak Ben & Jerry’s met chocoladesmaak is toch niet hetzelfde.

5. Bessen

Kijk jij al zuur bij de gedachte aan pure chocola? Misschien zijn bessen een fijner idee voor de zoetekauwen onder ons. Dat suikers belangrijk zijn om je energielevel op peil te houden, is bekend. Wel is het belangrijk om te kijken wat voor soort suikers je binnenkrijgt. Natuurlijke suikers zijn veel gezonder dan onnatuurlijke suikers. De eerste komt veel voor in fruit, waarbij vooral bessen erg gezond zijn. Gooi elke ochtend dus vooral een extra handje bramen, aardbeien, frambozen of rode en zwarte bessen in de yoghurt!